PaaS

Platform as a Service (PaaS) bestaat uit een verzameling cloudgebaseerde services waarmee zakelijke gebruikers en ontwikkelaars snel en kosteneffectief applicaties kunnen maken. Het biedt ook aanvullende services zoals workflow- en ontwerptools, uitgebreide API's om software interactief te beheren en biedt ondersteuning voor klantvriendelijke webapplicaties.

Gebruikers hoeven zich uitsluitend bezig te houden met het creëren van de beste gebruikerservaring. PaaS levert ook een aantal extra services, zoals workflow- en designtools en veelzijdige API's, allemaal speciaal ontworpen voor zakelijke gebruikers en ontwikkelaars die gebruiksvriendelijke applicaties willen maken.

Bedrijven die vandaag de dag succes hebben, plaatsen de klant in het middelpunt van hun bedrijfsactiviteiten. Een manier om dit mogelijk te maken is met gebruiksvriendelijke web-applicaties en services die een uitstekende service en support mogelijk maken. De hamvraag is waarom bedrijven die applicaties ontwikkelen kiezen voor Platform as a Service en niet voor eigen faciliteiten om dit op locatie te kunnen doen?

Waarom PaaS?

Platform as a Service neemt uiteindelijk de kosten en complexiteit weg van het evalueren, aanschaffen, configureren en beheren van alle hardware en software die nodig zijn voor maatwerk bedrijfs­applicaties. Dit heeft zowel technische als zakelijke voordelen.

Technische voordelen

Als u overstapt op een managed platform kan uw technische team zich concentreren op het bouwen van applicaties en services die uw bedrijf iets extra's bieden. Een goede PaaS-provider biedt verbeteringen op het gebied van:

1. Expertise

U krijgt toegang tot code libraries, applicatie­componenten en andere hulp. U krijgt ook inspiratie voor geweldige interfacedesigns, zodat uw applicatie niet alleen erg gebruiks­vriendelijk is, maar er ook nog eens prachtig uitziet.

2. Snelheid

Applicatie-ontwikkeling verloopt sneller omdat uw IT en ontwikkelaars niet meer verantwoordelijk zijn voor de hardware en software voor het bouwen, onderhouden en beveiligen van het platform waarop applicaties worden ontwikkeld.

Ze kunnen ook sneller aan de slag. Zodra u zich heeft aangemeld voor PaaS kunt u meteen aan de slag met het systeem, de setup kost nauwelijks tijd. Voor ontwikkelaars betekent de toegang tot tools, sjablonen, code libraries en bouwpakketten dat het minder tijd kost om een release uit te brengen. U kunt bijvoorbeeld meteen beginnen met het creëren van krachtige applicaties door componenten te verslepen, zoals standaardvelden, rapporten en grafieken.

3. Kosten

Er zijn lagere opstart­kosten omdat er niets hoeft te worden gebouwd voordat u begint met ontwikkelen. Een platform helpt ook met het standaar­diseren en consolideren van resources en applicatie­componenten. U hoeft niet telkens wanneer men een nieuwe applicatie bouwt het wiel opnieuw uit te vinden, waarmee u de kosten voor ontwikkeling kunt verlagen. Investeringen, geld dat vast zit IT-assets die duur zijn en snel minder waard worden, verdwijnen ten gunste van operationele kosten die worden afgetrokken van het bedrijfs­rendement.

4. Schaalbaar

Applicaties ontwikkelen voor miljoenen aangesloten toestellen brengt mogelijke uitdagingen op het gebied van schaalbaarheid en beveiliging met zich mee. Een populaire consumenten­applicatie kan al snel teveel zijn voor een datacenter, en als de ervaring van de eindgebruiker wordt verstoord, kan dit ten koste gaan van uw merk. Diensten als Instagram en X (voorheen Twitter) verwerken miljoenen posts per minuut. Zakelijke applicaties zullen niet snel dergelijke proporties aannemen, maar als uw applicatie de verwachtingen overstijgt, betekent een cloud-gebaseerde oplossing dat u daarvan kunt profiteren.

Zakelijke voordelen

Geen bedrijf geeft graag voorrang aan het beheren van servers en het patchen van besturingssystemen ten koste van hun kernproducten en -diensten. Met een cloud-gebaseerd platform is dat niet eens mogelijk. Een geïntegreerd platform biedt bovendien de kans om bedrijfsprocessen te verbeteren, zoals de workflow, rapportages en social feeds. Uw bedrijf bespaart tijd, geld en moeite dankzij:

1. Eenvoudige integratie met legacy-systemen

U kunt applicaties gebruiken die gegevens verwerken uit de systemen die u al heeft, zoals SAP, Oracle en Microsoft. Hierdoor benut en moderniseert u de back-officesystemen via simpele drag-and-drop-acties.

2. Realtime-informatie

U kunt applicaties creëren die in realtime data en updates naar medewerkers en managers sturen, zodat ze betere zakelijke beslissingen kunnen nemen. U kunt ook applicaties creëren die helpen met de workflow en goedkeuringen.

3. Eenvoudiger IT-onderhoud

De leverancier zorgt voor het platform, dus u hoeft zich alleen bezig te houden met de applicaties waardoor u minder IT-kosten heeft.

4. Gedeelde inzichten

Aangezien duizenden bedrijven het platform gebruiken, reageren grootschalige PaaS-providers zich snel op de behoeften van gebruikers en worden problemen snel opgelost. Dit betekent dat u snel kunt profiteren van bewezen en betrouwbare oplossingen.

Organisaties die PaaS gebruiken, kunnen een aanzienlijk deel van het budget, dat voorheen was bestemd voor de infrastructuur, benutten om applicaties met een duidelijke zakelijke meerwaarde te ontwikkelen.