Convenant Melissa: samen optrekken tegen ransomware

Oktober is de Europese cyber­security­maand. Een goed moment voor het Openbaar Ministerie (OM), de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), Cyberveilig Nederland en diverse private partijen uit de cybersecuritysector om het convenant 'Melissa' te ondertekenen. Doel van dit samenwerkingsverband is om ransomwareaanvallen te bestrijden en zo Nederland een onaantrekkelijk doelwit te maken voor ransomwarecriminelen.

Ransomware is schadelijke software die je computer binnendringt en bestanden versleutelt. De aanvallers eisen vervolgens losgeld van de slachtoffers om de bestanden te decoderen.

Eerdere successen

In het samenwerkingsverband zullen de partijen op structurele basis informatie met elkaar uitwisselen en actuele ontwikkelingen frequenter delen en bespreken. In het convenant Melissa worden de juridische, organisatorische en technische afspraken van dit samenwerkingsverband vastgelegd.

De samenwerking tussen de partijen is in 2021 gestart en heeft al verschillende successen behaald, zoals medewerking aan een groot internationaal onderzoek naar criminele handelswebsite Genesis Market en de onschadelijkmaking van botnet Qakbot.

Verdere samenwerking

Het convenant vormt het beginpunt voor het verder ontwikkelen van de samenwerking tussen overheids- en particuliere partijen op een structurele basis. Dit gebeurt vanuit een gedeelde visie om bij te dragen aan een digitaal veilig Nederland. Hierbij houden de partijen rekening met elkaars belangen. Alle betrokken partijen zetten zich actief in voor nieuwe producten, het delen van kennis, meer gezamenlijke operaties en het publiceren van informatie over ransomware en cybercriminaliteit. Zo werken zij samen aan het versterken van de digitale weerbaarheid van Nederland.

Bron: Digitale Overheid