IaaS

Infrastructure as a Service (IaaS) is een cloud computing-model dat on-demand toegang biedt tot computerbronnen zoals servers, opslag, netwerken en virtualisatie.

IaaS is aantrekkelijk omdat het verwerven van computerbronnen om applicaties uit te voeren of gegevens op de traditionele manier op te slaan tijd en kapitaal vergt. Organisaties moeten apparatuur aanschaffen via inkoopprocessen die maanden kunnen duren. Ze moeten investeren in fysieke ruimtes, meestal gespecialiseerde ruimtes met stroom en koeling. En na het implementeren van de systemen hebben ze IT-professionals nodig om ze te beheren en te onderhouden.

Dit alles is een uitdaging om op te schalen wanneer de vraag piekt of het bedrijf groeit. U loopt het risico dat u zonder capaciteit komt te zitten of te veel bouwt en betaalt voor infrastructuur die u nooit gebruikt.

IaaS uitgelegd: hoe werkt het?

IaaS in cloud computing is wanneer u toegang tot cloud­infrastructuur­resources huurt als afzonderlijke services van een Cloud Service Provider (CSP), inclusief servers, virtuele machines, netwerkresources en opslag. IaaS helpt bij het elimineren van een groot deel van de complexiteit en kosten die gepaard gaan met het bouwen en onderhouden van fysieke infrastructuur in een datacenter op locatie.

De CSP is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de infrastructuur, zodat u zich kunt concentreren op het installeren, configureren en beheren van software en het veilig houden van uw gegevens. IaaS-providers bieden ook aanvullende diensten, zoals gedetailleerd factureringsbeheer, logging, monitoring, opslagveerkracht en beveiliging.

U hebt toegang tot IaaS-resources op basis van betalen per gebruik, zodat u alleen hoeft te betalen voor het gebruik van de resources die u nodig hebt. Met andere woorden, u kunt eenvoudig resources verhogen of verlagen, zodat u minder hoeft te betalen wanneer dat nodig is of resources direct kunt inrichten en uitschalen om aan de nieuwe vraag te voldoen.

IaaS-beveiliging

In tegenstelling tot traditionele op locatie omgevingen is cloudbeveiliging een gedeelde verantwoordelijkheid tussen serviceproviders en hun klanten.

Met IaaS-modellen beveiligt de CSP de resources en andere hardware die de onderliggende infrastructuur ondersteunen, waaronder rekenkracht, opslag, patching en het fysieke netwerk. Als klant bent u verantwoordelijk voor het beveiligen van uw gegevens, applicaties, virtuele netwerkbesturingen, besturingssysteem en gebruikerstoegang.

Hoewel beveiliging vaak wordt genoemd als een van de nadelen van IaaS en cloud computing in het algemeen, is de waarheid dat de cloud niet meer of minder veilig is dan op locatie omgevingen. Het kan zelfs een uitgebreidere bescherming bieden tegen bedreigingen.

Gerenommeerde cloudserviceproviders bieden ook een beveiligde infrastructuur en robuuste cloudbeveiligingsservices op hun platforms die vaak verder gaan dan wat u alleen kunt bereiken. Ze investeren voortdurend in geavanceerde technologieën en hoogopgeleide experts, waardoor ze de nieuwste beveiligingsmogelijkheden en -oplossingen kunnen bieden om elke computerlaag te helpen beschermen.

Met andere woorden, IaaS-beveiliging is slechts zo veilig als uw cloudserviceprovider het maakt. Daarom is het uiterst belangrijk dat u providers zorgvuldig evalueert en hun beveiligingsmogelijkheden en -verantwoordelijkheden grondig begrijpt voordat u een beslissing neemt.

Voordelen van IaaS

Kostenbesparingen

IaaS helpt uw kapitaaluitgaven vooraf te verminderen. Resources worden op aanvraag gebruikt, wat betekent dat u alleen hoeft te betalen voor de reken-, opslag- en netwerkresources die u verbruikt. IaaS-kosten zijn redelijk voorspelbaar en kunnen gemakkelijk worden beheerst en gebudgetteerd.

Verhoogde efficiëntie

IaaS-resources zijn regelmatig beschikbaar voor bedrijven wanneer ze die nodig hebben. Als gevolg hiervan kunnen organisaties vertragingen bij het inrichten van de infrastructuur verminderen en als alternatief voorkomen dat middelen worden verspild door capaciteit te veel op te bouwen.

Meer innovatie

IT-teams hebben niet alleen meer tijd om te besteden aan strategisch werk, IaaS maakt het ook snel en betaalbaar om nieuwe producten en ideeën te testen. U kunt eenvoudig de benodigde computerinfrastructuur opzetten zonder dagen of weken te hoeven wachten tot deze klaar is, waardoor de ontwikkelingslevenscycli en de time-to-market worden versneld.

Betrouwbaarheid

IaaS-platforms hebben geen single point of failure. Cloudinfrastructuur biedt ingebouwde redundantie en fouttolerantie, met workloads verspreid over meerdere servers en faciliteiten. Zelfs als een onderdeel van de hardwarebronnen uitvalt, blijft de service meestal beschikbaar.

Hoge schaalbaarheid

Een van de grootste voordelen van IaaS in cloud computing is de mogelijkheid om resources automatisch snel op en af te schalen. U kunt vrijwel onmiddellijk plotselinge pieken in de vraag opvangen en terugschalen wanneer de middelen niet langer nodig zijn.

Lagere latentie

De meeste cloudserviceproviders bereiken een grotere beschikbaarheid en veerkracht met behulp van een wereldwijd netwerk dat meerdere regio's bestrijkt. U kunt latentie minimaliseren en de prestaties verbeteren door apps en services te plaatsen in de regio's en zones die zich het dichtst bij uw eindgebruikers bevinden.