Strategische NAVO-documenten online gepubliceerd

De NAVO zegt dat het een schijnbare cyberaanval aanpakt nadat strategie­documenten online zijn geplaatst.

De NAVO zegt dat het "actief bezig is met het aanpakken van incidenten" die van invloed zijn op haar niet-geclassificeerde websites nadat een hackgroep beweerde talloze strategische plannings- en onderzoeksdocumenten van de alliantie te hebben gestolen.

De schijnbare cyberinbraken roepen vragen op over het vermogen van de NAVO om communicatienetwerken te beschermen waar het bondgenootschap niet-geclassificeerde maar niet-openbare inzichten deelt in opkomende technologie├źn en veiligheidsdreigingen.

De schat aan vermeende NAVO-documenten die de afgelopen week online zijn geplaatst, behandelt onderwerpen als hypersonische wapens, dreigingen van drones en testprocedures voor radioactief afval.

"De NAVO wordt geconfronteerd met aanhoudende cyberdreigingen en neemt cyberveiligheid serieus", zei een NAVO-functionaris dinsdag in een verklaring aan CNN. "NAVO-cyberexperts zijn actief bezig met het aanpakken van incidenten die van invloed zijn op enkele niet-geclassificeerde NAVO-websites. Er zijn aanvullende cyberbeveiligingsmaatregelen getroffen. Er is geen impact geweest op NAVO-missies, operaties en militaire inzet."

Een 'hacktivist' of politiek gemotiveerde hackgroep, bekend als SiegedSec, lekte de documenten op het socialemediaplatform Telegram en beweerde dat het de tweede keer in drie maanden was dat ze niet-geclassificeerde NAVO-websites hadden gehackt. De hackers zeiden deze week dat ze onder meer het online portaal 'lessons learned' hadden geschonden, waar de NAVO strategische inzichten deelt met militaire functionarissen van de alliantie.

The Daily Dot, een online nieuwssite, berichtte voor het eerst over het onderzoek van de NAVO naar het hackincident.

SiegedSec staat bekend om een golf van hacks in de afgelopen 18 maanden van staats- en lokale Amerikaanse overheidswebsites, die ze soms hebben aangevallen vanwege beperkingen op abortussen of genderbevestigende zorg.

Het is onduidelijk waarom de hackers zich precies op de NAVO richtten, maar dergelijke hacktivistische groepen breken soms in op computernetwerken, gewoon omdat ze dat kunnen. SiegedSec kondigde vrolijk de vrijgave van de documenten aan op Telegram.

Het incident is een nieuwe herinnering aan de externe en interne digitale dreigingen waarmee westerse regeringen worden geconfronteerd nu zij inlichtingen willen delen te midden van de Russische oorlog tegen Oekraïne.

Een Massachusetts Air National Guardsman werd in april gearresteerd omdat hij naar verluidt talloze geheime documenten online had geplaatst met betrekking tot die oorlog en andere bedreigingen voor de nationale veiligheid van de VS, waardoor Amerikaanse bondgenoten zich zorgen maakten over de veiligheid van de gedeelde inlichtingen.

Bron: CNN